Nu är glada julen här, här, här…

Det är snart jul igen och med den kommer möjligheten till vila och glädjefylld samvaro med nära och kära. Samtidigt är det en tid fylld av förväntningar, vilka ibland övergår i besvikelse, irritation och rentav konflikt.

Högtider är viktiga för många av oss, och åsikterna är därför starka på hur saker och ting ska vara. Det blir då lätt att glömma bort att andra inte har samma förväntningar som en själv. Den egna synvinkeln blir till en sanning, och man kommunicerar utifrån denna sanning – ibland med tråkiga konsekvenser.

Ett vanligt sätt att hantera spruckna förväntningar är att lägga över ansvaret och skulden på andra människor. ”Hur kan ni bara sitta där och prata istället för att hjälpa till med julbaket? Är det bara mitt ansvar att se till att vi har sju sorters kakor?” ”Varför sitter ni bara där med mobilerna istället för att vara med och göra det mysigt?” ”Hur kan du komma hem först på julafton. Bryr du dig inte om oss andra alls?”

I bästa fall blir resultatet gapande holkar – de andra begriper överhuvudtaget inte var anfallet kom ifrån. I värre fall blir det inledningen till den allt annat än roliga sällskapsleken ”Kast med liten anklagelse”, vilken ofta slutar med att de stora kanonerna kommer fram.

Det finns bättre sätt att hantera spruckna förväntningar, sätt som gör det lättare att bibehålla goda relationer.

Börja med att dra ett djupt andetag istället för att skjuta iväg en anklagelse från höften, vilket även inkluderar syrliga, otydliga gliringar. Fundera på vad det är som händer inom dig – vad är det du känner och vad handlar det om?

Kanske mynnar den här tankepausen ut i att du knappast kan utgå från att andra förstår dina förväntningar om du inte tydliggjort dem. Ett bra sätt att hantera förväntningar är därför att använda förebyggande Jag-budskap. Genom att tydliggöra ens förväntningar för andra kan de ges möjlighet att förhålla sig till det. ”Jag tycker det är så mysigt när alla samlas kvällen före julafton och bakar tillsammans och umgås.”

Förebyggande jag-budskap är inte bara effektiva i att tydliggöra ens förväntningar, utan kan även invitera andra till att dela sina förväntningar.  Tänk vad man kan lära sig om andras synvinklar – och innan några förväntningar hunnit spricka!

Men så är det inte bara de egna förväntningarna som ska hanteras – man måste ibland möta andras besvikelser. Just när man sitter och njuter som bäst av julen, så blir man attackerad.  Det kan kännas nästan övermänskligt att möta ett aggressivt påhopp med aktivt, empatiskt lyssnande. Samtidigt vet jag att om jag svarar med samma mynt så blir det bara värre.

Kan jag kommunicera att jag gärna lyssnar på den andre, men inte vill bli attackerad och skuldbelagd? Kan jag finna den goda dialogen mellan ytterligheterna kamp eller flykt – mellan att slå tillbaka med full kraft och att lägga mig platt? Kan jag balansera mina behov med andras?

Julen är inte bara en tid för glädje och samvaro. Det är också en extra lämplig tid för Jag-budskap och Aktivt lyssnande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*