Problemlösning och kreativitet

När vi ställs inför olika typer av problem är det vanligt att vi tar vissa förutsättningar för givna. När vi lägger det "givna" filtret på för många saker, så blir vi rigida och dåliga på problemlösning. Då kommer de där välkända kommentarerna som "det där funkar aldrig", "det där har vi provat förut", "det går inte" om det ens poppar upp några förslag att ta ställning till.

Det handlar om att tänka "utanför ramarna", vilket är lättare sagt än gjort. Vilka förutsättningar är faktiskt givna, och vilka inbillar vi oss är fixa? Var den gränsen går är svårt att säga, men en sak är klar – de faktiska, låsta förutsättningarna är färre än de vi tror är givna.

Prova er egen förmåga att tänka utanför ramarna på nedanstående exempel. Går ni bet, så skicka oss ett meddelande under kontakt, så får ni svaret. Skriv "figurlösning" i meddelandefältet. Ni hamnar inte på någon sändlista om ni gör det.

Nedanstående figur består av två olikfärgade delar i hårdmetall. Den ser likadan ut på baksidan som på framsidan, dvs den blå delen går upp lite i den grå på det sättet som bilden visar. På de övriga två sidorna möter den grå och den blå delen varandra i en rak linje. Hela figuren är solid, dvs det finns ingen luft eller annat än de två metalldelarna inuti figuren.

Fråga: Kan denna figur tillverkas så att de två delarna kan tas isär från varandra, och sättas ihop? I så fall hur?

Om ni svarat Ja på första frågan, gå då vidare till nästa figur nedan. Den är identisk med den första figuren, men med en viktig skillnad: Nu ser alla fyra sidor ut som framsidan, dvs den blå delen går upp lite i den grå så som bilden visar.

Fråga: Kan denna figur tillverkas så att de två delarna kan tas isär från varandra, och sättas ihop? I så fall hur?