Workshop för utveckling och reflektion

Ett verktyg för att lyfta gruppens arbete och samarbete

Effektiviteten och samarbetet i en grupp är aldrig konstant. Förändringar i stort och smått påverkar gruppen – omvälvande organisationsförändringar eller nya medlemmar. Ibland finns påfrestningar som man inte tagit itu med. Ibland vill man helt enkelt lyfta gruppens arbete från en god nivå till en ännu högre

Samtidigt är de operativa kraven höga och få finner utrymme för reflektion och utveckling när de dagliga uppgifterna pockar på uppmärksamhet. Det blir nödvändigt att aktivt och tillsammans avsätta tid för detta.

Syfte

Vidareutveckla och stimulera arbetet och samarbetet inom gruppen och med andra delar av företaget, genom att finna fokusområden och utvecklingsmöjligheter för gruppen att arbeta med.

Målgrupp

Ledningsgrupper, avdelningar, projektteam eller andra grupper med helt eller delvis gemensamma uppgifter och mål.

Upplägg

Detta är ett standardupplägg som naturligtvis kan anpassas utefter kundens behov och önskemål.

Första tillfället ägnas åt brainstorming kring behov, förväntningar och uppgifter – främst de egna, men också kring andras behov – för vem finns vi till?

Efter workshopen får gruppmedlemmarna värdera det sammanställda materialet med avseende på vikt och nivå. Denna värdering utgör grund för diskussioner och analys vid andra workshopen.

Workshop två (och tre) ägnas åt analys och reflektion, samt urval, prioritering och noggrann formulering av fokusområden för gruppens utveckling. Det sista är viktigt för att säkra gemensam bild av vad som ska göras och varför, vilket erfarenheten visar är långt ifrån självklart innan man pratat igenom det.

Effekter och vinster för gruppen

  • Tydliga, förankrade och gemensamma fokusområden för utveckling.
  • Möjlighet att diskutera potentiellt svåra frågor i en trygg och öppen atmosfär.
  • Eventuella problem, konflikter och slitningar kommer fram utan att man behöver sätta förutfattat fokus på dem.
  • Strukturerat och dokumenterat material som enkelt kan följas upp och gås igenom på nytt.
  • En ökad känsla av gemenskap och samhörighet.
  • Träning i reflektion, inte minst kring egnas och andras behov.

Ladda ner som pdf