Hur vet man om man har bra självkänsla?

Medvetenheten om begreppet självkänsla har ökat oerhört under senare år. De flesta engagerade föräldrar sätter nog upp bra självkänsla som en av de viktigaste punkterna man vill ”ge” sitt barn. Definitionen, i dess förenklade form, är att god självkänsla betyder att känna att ”man duger som man är”, oavsett prestationer. Och så är det förstås, samtidigt som det är lätt att känna sig vilsen i detta. Tänk om ingen gillar den jag är? Och hur navigerar jag, eller mina barn, i ett samhälle som nästan enbart fokuserar på prestationer?

Eftersom begreppet självkänsla faktiskt är betydligt knepigare än att ”man duger som man är”, så blev jag väldigt glad för några år sedan, när jag upptäckte nedanstående lista i Christophe Andrés bok ”Inte perfekt, men fri och lycklig”. Hans överskrift till listan är ”Självkänsla innebär att:”

Han beskriver alltså självkänsla genom att exemplifiera med ett antal situationer, istället för att nöja sig med akademiska definitioner. Då kan man väldigt konkret fundera på hur man fungerar i dessa situationer och reflektera kring var man upplever problem.

Jag blev så förtjust i listan att jag använde den som utgångspunkt i kapitlet om självkänsla och egenvärde i min bok, och gjorde en egen gruppering som utgångspunkt för hur man som förälder kan stötta sitt barn.

Så vad säger du – svarar du nej på någon av dessa (eller skulle ditt barn göra det) och är det i så fall ett problem?

 • Jag säger vad jag tänker
 • Jag gör det jag själv vill
 • Jag kämpar vidare när jag ställs inför en svårighet
 • Jag låter bli att skämmas när jag tackar nej
 • Jag står emot reklamen och modet, som vill få mig att tro att jag är någon bara jag bär kläder av ett visst märke eller tänker på ett visst sätt
 • Jag skrattar hjärtligt när någon tillrättavisar mig vänligt men bestämt
 • Jag inser att jag kan överleva ett misslyckande
 • Jag kan säga ”nej” eller ”stopp”
 • Jag kan säga ”jag vet inte”
 • Jag går min egen väg, även om jag får gå den ensam
 • Jag ger mig rätten att vara lycklig
 • Jag känner mig värd att bli älskad
 • Jag står ut med att vara oälskad även om det gör mig olycklig för stunden
 • Jag känner mig tillfreds med mig själv
 • Jag kan säga ”jag är rädd” eller ”jag är olycklig”, utan att jag känner mig mindre värd
 • Jag kan älska andra utan att vaka över dem som en hök eller kväva dem
 • Jag gör mitt bästa för att uppnå det jag vill utan att utsätta mig för press
 • Jag ger mig rätten att göra andra besvikna och att misslyckas
 • Jag ber om hjälp utan att känna mig underlägsen
 • Jag låter bli att nedvärdera mig själv eller göra mig illa när jag inte är nöjd med mig själv
 • Jag låter bli att vara avundsjuk på andras framgångar och lycka
 • Jag inser att jag kan överleva min olycka
 • Jag ger mig rätten att ändra uppfattning när jag har tänkt efter
 • Jag skämtar om mig själv
 • Jag säger det jag vill, även om jag har rampfeber
 • Jag drar lärdom av mina misstag
 • Jag klär mig i baddräkt, även om mina former inte är perfekta
 • Jag förlikar mig med plågsamma händelser ur mitt förflutna
 • Jag låter bli att vara rädd för framtiden
 • Jag inser att jag duger och att jag har både starka och svaga sidor
 • Jag känner att jag utvecklas och drar lärdom av livet
 • Jag accepterar mig själv som jag är idag, utan att jag därmed avstår från möjligheten att förändras imorgon
 • Och slutligen, jag kan tänka på något annat än mig själv

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*